Calcarea carbonica – simpukan elämää Margaritan sivuilla ja oirekuvassa

Vuoden 2020 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneen Anni Kytömäen Margaritan luettuani en voi olla miettimättä, että tunteekohan kirjailija myös homeopatiaa. Kauniin ja runsaan tekstin sekä tapahtumarikkaan juonen lisäksi romaanissa on nimittäin nähtävissä myös homeopaattinen ulottuvuus. 

Kirjan kerronta ja tapahtumat heijastelevat homeopaattisen Calcarea carbonican maailmaa monella eri tasolla. Calcarea carbonica on valmistettu kalkista, jota saadaan osterin kuoresta. Alkuperänsä vuoksi lääkeaineen oirekuvassa näkyy piirteitä simpukan elämästä. Samalla tavalla romaanin päähenkilön ja jokihelmisimpukan elämä heijastavat toisiaan. Loppujen lopuksi jokihelmisimpukoilla on iso osa päähenkilön elämässä ihan konkreettisestikin ja hyvin parantavalla tavalla. Similia similibus curantum. Samankaltainen parantaa samankaltaisen – tämä homeopatian pääperiaate toteutuu omalla tavallaan myös Margarita-romaanissa.

Koska tämä teksti ei ole kirja-arvostelu vaan homeopaattisen lääkeaineen esittely, en kuvaa tässä lainkaan kirjan tapahtumia. Haluan näin myös vältellä juonipaljastukset. Kauniisti soljuvat jokihelmisimpukan elämää kuvaavat lainaukset ovat kuitenkin suoraan kirjasta. Niiden myötä avaan Calcarea carbonican olotilaan kuuluvia tuntemuksia ja pääteemoja. Vaikka Calc on tärkeä lääkeaine vauvoille ja isommillekin lapsille, nyt käsittelyssä on aikuisen maailma, kuten Kytömäen romaanissakin. 

Alkuperä ja oirekuvan synty

Calcarea carbonican lähtöaine osteri kuuluu simpukoiden heimoon kuten jokihelmisimpukkakin. Sekä osteri että jokihelmisimpukka pystyvät muodostamaan sisälleen helmen. Niille on yhteistä myös pitkäikäisyys. Ne voivat elää jopa satoja vuosia. Vaikka osteri ja jokihelmisimpukka ovat eri eläimiä, ne ovat tarpeeksi samankaltaisia, jotta voin ne tässä tekstissä rinnastaa Calcarea carbonican sisäistä maailmaa kuvatakseni.

Calcarea carbonica -oirekuva voi olla ihmisellä jo syntyessään tai se voi tulla jonkin elämänvaiheen, voimakkaan kokemuksen tai ympäristön vaikutuksesta. Esimerkiksi Margarita-romaanissakin kuvatussa sodanjälkeisessä Suomessa varmasti moni ihminen oli Calc-oirekuvassa perusturvallisuuden järkyttyä sodan vaikutuksesta. 

Calcarea carbonica -tila liittyy energeettisesti juurichakraan, jolla on iso rooli ihmisen turvallisuudentunteen kanssa. Näin ollen jokin äkillinen pelästyminenkin voi laukaista kyseisen olotilan. Myös jokin heikentävä sairaus tai pitkään kestävä akuuttitauti voi aikaansaada tilan, jota Calc-lääkeaineella pystytään hoitamaan.

Calc:n fyysiset oireet kohdistuvat usein luustoon, ihoon ja aineenvaihduntaan. Aineenvaihdunta on hidasta. Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistä, samoin kuin anemia. Calc-oirekuvassa olevalla henkilöllä on taipumusta kehittää kasvaimia kohtuun ja munasarjoihin.

Kokonaisvaltainen Calc-oirekuva on tyypiltään sellainen, että siinä tilassa ihminen voi olla hyvinkin pitkään, mahdollisesti koko elämänsä. Koska Calc-tilaan liittyy aina jonkinlainen jähmeys tai hitaus, sen muuttuminen suuntaan tai toiseen ottaa oman aikansa. Tila voi kuitenkin koska tahansa jonkin kokemuksen myötä muuttua jonkin toisen lääkeaineen oirekuvaksi.

Turvallisuus ja mukavuus

He seisovat kylki kyljessä, kukin omalla paikallaan. Virta hyökyy yli tauotta, mutta he eivät väsy. He tekevät mitä joki on heidän työkseen määrännyt: syövät mitä vesi ulottuville kuljettaa.
s. 7

Calcarea carbonicalle turvallisuus on se ykkösjuttu. Useimmiten hän turvautuu läheiseen ihmiseen. Hän ei ole riskinottaja. Jonkin verran hän voi seikkailla, jos selusta on kuitenkin turvattu. Hän voi esimerkiksi vaihtaa rohkeasti työpaikkaa, jos puoliso on vakavarainen eikä hänen taloudellinen tilanteensa näin ollen liikaa vaarannu muutoksen myötä. Calc tuntee helposti epävarmuutta ja pelkää epäonnistumisia.

Turvallisuushakuisuuteen liittyy myös se, että Calc pysyttelee mielellään omalla mukavuusalueellaan. Hän voi olla hyvinkin toimelias ja työteliäs, kunhan kaikki tapahtuu hänelle tuttuja ja turvallisia uria pitkin. Mukavuusalueella tiukasti pysyttely tekee hänestä jämähtäjän. Hän voi jämähtää vuosikymmeniksi samaan työpaikkaan. Hän ei turhan usein uusia harrastuksia kokeile. Silloin kun Calc jostakin syystä menee epätasapainoon, hänellä on vaara jäädä sohvaperunaksi herkkujen ääreen. Nopeasti mielihyvää tuottavat asiat, herkut, alkoholi, seksi, koukuttavat häntä.

Tasapainotilassa

Tasapainoinen Calc on luotettava ja vakaa. Hän huokuu läsnäoloa ja rauhaa. Se saa lapset ja eläimet hakeutumaan hänen lähelle. Hänen elementtinsä on maa. Luonto onkin hänen voimaannuttajansa.

Calc hoitaa oman tonttinsa hyvin. Kuten lainauksessakin mainitaan jokihelmisimpukan väsymättömyys, niin myös Calc on äärimmäisen jaksava ja suorastaan väsymätön omien velvollisuuksiensa suhteen.

Merkittävää tasapainoisessa Calc-olotilassa on se, että hänelle riittää oma elämänpiiri. Hän ei haikaile mitään muuta. Hänellä ei ole tarvetta muutoksille, päinvastoin muutokset ahdistavat häntä. Silloin kun Calc kokee itsensä tyytyväiseksi ja tasapainoiseksi eivätkä elämäntapahtumat liikaa häntä horjuta, mitään syytä homeopaattiselle hoidolle ei ole. Vasta silloin, kun jokin saa tasapainon järkkymään ja Calc:n oireilemaan joko henkisesti tai fyysisesti, hän tarvitsee apua.

Simpukan kuori

Hän seisoo joen pohjalla kaltaistensa joukossa, mutta kukaan ei auta. Kuoren suojassa jokainen on omillaan.
s. 165

Simpukan kuori symboloi Calc-olotilaa monella tavalla. Ensinnäkin se kuvaa Calc:n tapaa rajata oma maailmansa suht pieneksi. Kuoren sisus on erittäin herkkä, pehmeä, helposti turvattomuutta tunteva. Kuoren ulkopuolella on laaja maailma. Calc ei edes halua tietää kovin paljon ulkomaailman asioista. Hän suojaa itseään pahoilta uutisilta, koska nekin aiheuttavat hänessä hätää ja turvattomuutta. Hän viihtyy erittäin hyvin kotioloissa.

Kun Calc on epätasapainossa, hän on pelokas. Hän pelkää epidemioita ja melkeinpä mitä tahansa. Hän haluaa vain olla kuorensa sisällä. Calc ei halua tulla nähdyksi. Nähdyksi tuleminen tarkoittaa pehmeän sisuksen näyttämistä muille, eikä se tunnu Calc:n mielestä edes mahdolliselta. Hän karttaa tilanteita, joissa pitää esitellä omia saavutuksiaan tai olla jotenkin muuten esillä. Suojakuori voi näyttäytyä ulospäin lihomisena tai sellaisena käytöksenä, joka pitää muut etäällä. Hän voi vaikuttaa tylyltä, jotta muut eivät edes yritä päästä kuoren sisälle.

Calc:n pelot voivat olla myös määrittelemättömiä. Hänellä ei välttämättä ole jaksamista tai kiinnostusta tutkiskella omia pelkojaan sen enempää, ja silloin niiden käsittely tapahtuukin painajaisunien kautta.

Calcarean oirekuvaan liittyy perusluottamuksen puutetta, epävarmuutta ja oman potentiaalin kokemista pienenä. Pahimmillaan olotila voi olla niin pelokas, että oman kuoren sisällä suojassakin pelottaa. Sielläkään ei ole turvassa omilta ajatuksilta tai omalta käyttäytymiseltä. Sielläkin voi pelätä esimerkiksi tekevänsä yhtäkkiä impulsiivisesti jotakin kauheaa. Olotila voi olla ahdistunut ja synkkä.

Odottaminen ja jähmeys

[…] Hän taivuttaa kuoren saranoita auki, jotta vesi huuhtoisi kivistävän hippusen pois, mutta se on kiilautunut lujasti hänen ja kuoren väliin.
Ei auta kuin odottaa, että kuori valaa roskan ympärille suojan. Muita vaurioita ei tunnu olevan. Joki lipuu hänen ylitseen.
[…]
s. 341

Calc:n olotilaan liittyy aina odottaminen. Hän mieluummin odottaa kuin toimii. Kuten simpukat syvällä joen pohjassa puoliksi mutaan hautautuneina. Joko ne joutuvat joen kuljettamiksi tai pysyvät paikallaan. Oman kuoren sisällä se on niille yhdentekevää. Tällainen voisi kuvata myös valaistumisen kaltaista tilaa, mutta Calc:n tapauksessa kyse on passiivisuudesta, vaikeiden asioiden välttelystä, arkuudesta, epäonnistumisen pelosta ja muiden toimintaan turvaamisesta. Tai sitten yksinkertaisesti siitä, että mukavuusalueelta on niin hankala ponnistaa pois, vaikka salaa jo odottaisi jotakin uutta ja virkistävää tapahtuvaksi. Odottaminen liittyy ennen kaikkea johonkin tavallisuudesta poikkeavaan ja rohkeutta vaativaan toimintaan. Calc voi muuten olla hyvinkin tehokas ja järjestelmällinen toimija arkisissa tehtävissään. Kaiken uuden edessä hänen olonsa muuttuu jähmeäksi ja hän suorastaan lamaantuu. 

Pahan poisto

Yhtenä suojakeinonaan Calc pyrkii poistamaan elimistöstään kaiken ulkopuolisen ja häiritsevän mahdollisimman tehokkaasti. Calc-oirekuvaan kuuluukin, että eritteitä tulee paljon – kuukautiset ovat runsaat, hikoilu on runsasta jne. Tämän poistomekanismin takia Calc myös oksentaa helposti. Hän voi oksentaa pelkästään reaktiosta johonkin tapahtumaan.

Entä se helmi?

Sataa. Joki paisuu, vesi äkäistyy. Hän heiluu vasten lajitovereita ja kiviä, kuori kolhiintuu. Tässä hän on seissyt keväästä toiseen ja seisoo myös ensi vuonna. Tulvia on koettu ennenkin.
Tämä on kuitenkin toisenlainen. Vesi hyökyy hänen sisuksiin pian niin hurjana, että hän ei pysty hoitamaan tehtäväänsä ja sulkee kuorensa. […]
Vesi kiskaisee hänet mukaansa, lyö päin louhuja ja pudottaa koskeen, paiskoo ja iskee lommoille. Virta vie häntä pois, kohti elämää tai kuolemaa.
s. 261

Kukaan ei pysty loputtomasti suojaamaan itseään ulkomaailmalta. Yllättävät muutokset pakottavat Calc:nkin laajentamaan elinpiiriään. Vaikeasta elämäntilanteesta selviäminen ja uusien keinojen käyttöönotto muovaavat myös Calc:n olotilaa.

Helmi alkaa syntyä, kun simpukan sisään pääsee jokin roska, esimerkiksi hiekanjyvä. Jos simpukka ei saa työnnettyä sitä ulos, se alkaa erittää sen päälle helmiäistä. Vähitellen muodostuu kaunis, jopa täysin pyöreä helmi. 

Calcarea carbonican oirekuvassa helmen muodostuminen symboloi sitä prosessia, joka lopulta voi saada Calc:n astumaan ulos mukavuusalueeltaan ja löytämään lisää omaa potentiaaliaan ulkomaailman avulla. Aluksi Calc yrittää peittää sisälleen tunkeutuneen roskan helmiäisellä, eli tehdä siitä pehmeämmän ja mukavamman, jotta pystyisi kantamaan sitä mukanaan kuin huomaamatta. Koska alati kasvava helmi painaa sisintä, piilottelu ei pitkään kanna hedelmää.

[…] Kun liikahdan, vanha arpi vihlaisee minun ja kuoren välissä. Arpi on kasvanut suureksi palloksi. Kuori on valanut paksun kalvon, jotta hiekanjyvä ei jäytäisi niin kipeästi.
Raotan kuortani, ja vesi soljuu lävitseni. Kuin itsestään pallo vierähtää pois ja katoaa joen vatsaan.
s. 582

Hyvin pitkään hän pystyy sinnittelemään omilla vanhoilla, hyväksi havaituilla keinoillaan. Jokin elämäntilanne voi kuitenkin olla niin vaativa, että ne eivät enää riitäkään. Jos Calc:n psyyke ja keho kestävät uudenlaiset paineet, hän omaksuu uusia selviytymiskeinoja. Hän kasvaa rohkeammaksi ja alkaa luottamaan itseensä eikä enää tarvitse sitä aikaisemmin niin välttämätöntä selustan turvaajaa ulkopuoleltaan. Tässä vaiheessa hän ei enää voi vältellä omia pelkojaan ja muuta alitajuista kuormaansa. Hän alkaa tutkiskella itseään. Mitä minä oikeastaan haluan? Mitkä ovat minun vahvuuksia? Hitaasti etenevän prosessin myötä hän avaa kuorensa ja päästää helmen vapaaksi.

Lähteet:

Kytömäki Anni (2020) Margarita. Helsinki: Gummerus Kustannus Oy.
Mangialavori Massimo, Sea Remedies 1 (Materia Medica, ReferenceWorks, MacRepertory).
Sharamon & Baginski (1998) Chakra Käsikirja. Helsinki: Unio Mystica.
Vermeulen’s Prisma (Materia Medica, ReferenceWorks, MacRepertory).

Edellinen
Edellinen

Miksi homeopatia ja lyhytterapia voivat täydentää toisiaan?

Seuraava
Seuraava

Carcinosin – ikuista Strömsötä etsimässä